Hranljiva podloga u akvarijumu se formira tako što se na samo dno postavi osmokot, preko njega sloj od 2cm hranljive podloge a preko svega sloj od 4cm kvarcnog peska granulacije 2-3mm (kao pirinač). Ovako formirana podloga se napuni vodom tek da se prekrije par cm i ostavi nekoliko sati da treset upije vodu kako ne bi isplivavao kad se akvarijum napuni do vrha. Kada se akvarijum napuni do vrha, voda će biti mutna, pa se ta mutna voda sva izbaci a ostavi se podloga tek  par mm prekrivena vodom. Sada se u podlogu sade biljke. Visoke biljke zadnjeg plana se mogu saditi sa komplet saksijom. Biljke će prožiliti kamenu vunu u saksiji i pustiti žile u podlogu. Biljke srednjeg i prednjeg plana se vade iz saksije i sade pincetom u podlogu. 

Kada se biljke zasade u formiranu podlogu potrebno je da prođe oko mesec dana dok se podloga hemijski i biološki ne stabilizuje i akvarijum ne isciklira pa za to vreme ne treba unositi ribe. Vodu menjeti 30% na svakih 3 dana. Ukoliko morate ribe da naselite odmah, menjajte 50% vode svakodnevno. 

Da bi sprečili pojavu algi u startu, u prvim danima biljkama nije potrebna puna jačina svetla dok se ne aklimatizuju. Posle 4-5 dana kad biljke krenu da izbacuju nove listove postepeno pojačavajte svetlo. Ovaj efekt možete postići i odmah sa punim svetlom tako što u startu ubacite sočivicu (Lemna minor) da pokriva 80% vodene površine i vremenom je vadite da sve više svetla stiže biljkama. Sočivica će takođe biti korisna u prvim danima radi prečišćavanju materija u vodi koji nastaju sazrevanjem hranljive podloge.

Količinu podloge koja vam je potrebna računate po formuli: (dužina dna (cm) x širina dna (cm) )/ 500= količina podloge (L) . Pakovanje podloge je 2L. Količina  osmokota ide u paru sa podlogom. Na svaki paket podloge trošite i paket osmokota.

Napiši recenziju

Note: HTML nije preveden!
    Loše           Dobro
Captcha

Osmokot 6 meseci

  • Kod proizvoda: XOS6
  • Dostupnost: Na lageru
  • 100.00 din